Energiahatékonysági beruházásra igényelhető társasági adókedvezmény

Világításkorszerűsítést tervez? Le szeretné cserélni elavult kazánját? Szigetelné irodaépületét? Amennyiben nyereséges vállalkozás, úgy társasági formától függően 30-50%-ig terjedő társasági adókedvezményben részesülhet.

A Magyar Közlöny 2017. évi 107. számában megjelent 176/2017 (VII. 4.) Korm. rendelet alapján társasági-adó kedvezmény vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházás megvalósítása és üzemeltetése esetén, amennyiben a beruházás az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerinti energiahatékonyság növekedést eredményező beruházásnak minősül.

 

Melyek az elszámolható költségek?

Elszámolható költségnek az energiahatékonysági beruházás célját szolgáló, a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke minősül.

Milyen egyéb feltéteknek kell megfelelni?

  • Az adókedvezmény 2016. november 26-át követően megkezdett energiahatékonysági beruházásra vehető igénybe. 
  • Az adózó a társasági adó bevallás időpontjáig a beruházásról beruházási minőség igazolással (BMI) kell, hogy rendelkezzen, amely dokumentum alátámasztja, hogy a beruházás energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak minősül.
  • A beruházás részét képező eszközöket 5 évig kötelezően üzemeltetni kell, és azokról elkülönült nyilvántartást szükséges vezetni.

Mi az a Beruházási Minőség Igazolás?

  • A Beruházási Minőség Igazolás az beruházás energiahatékonysági céloknak történő megfelelősségét alátámasztó, független auditáló szervezet által kiállított igazolás.
  • Az igazolást a Magyar Energetikai- és Közmű Szabályozási Hivatalnál névjegyzékbe vett energetikai auditáló szervezet állíthatja ki.

Hogyan történik az energiahatékonyság növekedés ellenőrzése?

A beruházás energiahatékonysági megfelelőségének előzetes alátámasztására a beruházási minőség igazolás szolgál, amely az alábbi folyamat szerint állítható ki:

A beruházás megkezdése előtt az érintett műszaki rendszer előzetes felmérését kell elvégezni, amelyben számszerűsíteni kell a beruházással elérhető energia-megtakarítás mértékét (előzetes felmérés).

A beruházás üzembe helyezését követően az Energiahatékonysági törvény 1.§. 12. pontja szerinti energetikai auditot kell elvégezni, amely tartalmazza az előzetes felmérés eredményét, és a megvalósítással elért energia-megtakarítás mért vagy becsült értékeit (energia audit).

Az igazolás az audit alapján állítható ki (beruházási minőség igazolás).

 

Kérdése van? Keressen minket!

Küldje el közvetlenül kérdését kollégáink asztalára,
akik a lehető leghamarabb kapcsolatba lépnek önnel!